Velkommen tilbage på Hornbæk-bloggen efter at jeg har holdt tiltrængt en pause i januar. Men nu er jeg klar igen. Det jo blevet fastelavn, og jeg elsker, når børnene klæder sig ud og slår katten af tønden. Det er også den første gang i det nye år, hvor man mødes lokalt efter julen og nytårsfesterne.
I går var det Hornbæk Handelsstandsforening, der havde inviteret til fastelavnsfest på Hornbæk Bytorv kl. 11. Og på trods af et utaknemmeligt koldt snevejr mødte riddere, racerkørere, prinsesser og havfruer tappert op, for ikke at nævne en blå elefant og gigantisk tube tandpasta.
Alt foregik efter de foreskrevne traditioner med kattekonger, kattedronninger og masser f slik. De bedst udklædte fik præmier og til sidst var der friskbagte fastelavnsboller fra bageren med juice, kakaomælk og varm kaffe til de voksne.
I dag, søndag, inviterer Hornbæk Kirke til fastelavn – det starter kl. 14.
- Vi begynder med gudstjeneste for hele familien i kirken kl. 14, hvor børnene møder udklædte op. Efter gudstjenesten er der tøndeslagning, boller, sodavand og kaffe i sognehuset, siger sognepræst Bodil Olesen.
Hører fastelavn til i kirken? Ja, det gør den. Fastelavn er en ældgammel tradition, når vinteren går på hæld. I dag fejres højtiden stort set kun af børnene, men oprindelig var fastelavnstiden de voksnes sidste fest inden den lange faste frem mod påske.
Det med faste, bønner og afholdenhed har aldrig appelleret stærkt til os danskere, men festen tager vi gerne med.
Tidspunktet for fastelavnen bestemmes også af påsken. Der er syv uger imellem fastelavnssøndag og påskesøndag. Det er derfor fastelavn mellem 1. februar og 7. marts.
Fastelavn kommer af det plattyske ord vastelavent, der betyder fasteaften. Hentydningen til den 40 dages lange faste, som starter straks efter fastelavnstiden og varer lige indtil påske, er ligefor. Fastelavnstiden kaldes også for karnevalstiden – karneval som i carne vale, altså farvel kød eller uden kød.
Skikken byder nemlig, at man ikke spiser kød, men derimod fisk i fastetiden. Det er dog en skik, som altid har stået stærkest i de sydeuropæiske – katolske – lande, og som det store danske sildefiskeri i Øresund tjente gode penge på i middelalderen. De historiekyndige kan sikkert huske at have læst om de store sildemarkeder i Skanør i Skåne – som jo dengang var dansk.
Det er godt at være tilbage på bloggen og skrive om vores dejlige by.

Belønningen ventede – superlækre fastelavnsboller, juice, kakaomælk og varm kaffe til alle. Tak til Hornbæk Handelsstandsforening. Foto: Søren Byskov.
